VPN nybörjar guide – avgörande frågor att ställa innan du får en VPN

Välkommen till virtuella privata nätverk (VPN) 101. Som en kort introduktion har jag använt en bra VPN till iptv kanaler under en relativt kort tid – mindre än ett år i själva verket. Men innan dess hade jag redan suttit på staketet ett ganska tag.

Under en period av mer än två år kom många frågor in i mitt sinne, varav några väckte ännu fler frågor. Det första hindret som ska övervinnas var i början:

Vad är en VPN?

En VPN ansluter din PC, Mac, surfplatta eller annan enhet till Internet via en annan dator. Du ansluter till Internet via en annan dators Internetanslutning, snarare än direkt via din egen. Bortsett från detta, krypterar VPN också data du skickar, så att den hålls säker.

Varför skulle jag behöva en VPN?

VPNs maskera din plats

I sin mest grundläggande form, en VPN erbjuder användarna ett sätt att ansluta till Internet säkert och privat. Genom att ansluta till en VPN-tjänst först innan den dirigeras till den Internet-adress som du är på väg till, är din plats endast känd för VPN-leverantören.

Låt oss se vad detta är användbart för:

Åtkomst till innehåll
De flesta VPN-anslutningar har flera platser som du kan välja att visa din plats som från, så som hjälper dig att komma runt geografiska begränsningar i vissa fall. Vissa tjänsteleverantörer på Internet begränsar saker från vissa platser. Ta till exempel Netflix, som har olika filmer för olika geografiska zoner.

Naturligtvis hjälper det dig också att komma runt innehåll censur i olika länder (listan över som växer).
Privatliv
Om du någonsin undrat om regeringar eller Internet leverantörer (ISP) snooping på allt du gjorde på nätet, då en VPN är absolut för dig. Visste du att din ISP kan sälja din webbhistorik till marknadsförings-och reklambyråer i många länder? Och att om så begärs av många regeringar, de är juridiskt bundna att lämna över stockar av din online-aktivitet?